Hautakiven puhdistus itse

Hautakivet valmistetaan pääosin graniitista, jolloin Hautakiven puhdistus on mahdollista tehdä itse

Hautakiven puhdistus – Hautakiven pinnan käsittelyjä on useita ja kaikkia pintoja ei itse pysty puhdistamaan hyvin. Kiillotettu pinta on yleisin etupinnan käsittely ja on myös helpoin pitää hautakivi puhtaana. 

Lohkottu hautakiven pinta kerää itseensä likaa ja sammalta, sen tarkoitus on myös näyttää luonnolliselta. Tälläinen pinta on haastavaa saada itse puhtaaksi.

Saha- ja mattapinnat ovat myös helpommin likaantuvia, kuin kiillotettu pinta.

Marmori ei kestä välttämättä suomen sääolosuhteita kovin hyvin, eli kiiltopinta voi olla jo rapautunut tai kulunut pois. Tässä tapauksessa marmorin puhdistus voi olla mahdotonta.

Puhdistumisen onnistumiseen vaikuttaa se kuinka pitkään hautakivi on ollut huoltamatta. Kivi kannattaisikin käydä puhdistamassa säännöllisesti kerran vuodessa.

Suositeltavat tarvikkeet hautamuistomerkkien puhdistukseen

  • Mäntysuopa tai vastaava (vältä voimakkaasti happamia tai emäksisiä pesuaineita)

  • Kastelukannu (Löytyy yleensä hautausmailta) ja ämpäri sekä vettä

     

  • Juuriharja, pesusieni ja puhdistusliinoja

     

  • Suihkepullo
Hautakiven puhdistus tarvikkeet.

Erilaisten Hautakivien kivipintojen puhdistus

Kaiverruspinta on yleensä kiillotettu, joka on helpoin pitää puhtaana. Sen puhdistamiseen riittää pesuaine ja sieni. Jos kaiverrukset on kullattu, niin näitä voi puhdistaa varovasti liinalla ja vedellä. Maalatut kaiverrukset kestävät paremmin puhdistamista, mutta silti vältettävä kovaa hankausta.

Lohkotulle pinnalle kannattaa suihkuttaa pesuainetta ja antaa vaikuttaa jonkin aikaa. Sen jälkeen juuriharjalla hangataan pahimmat sammaleet pois.

Saha- ja mattapinnoilla kannattaa myös antaa pesuaineen vaikuttaa ennen pesua. 

Hautakiven puhdistus sammaleesta kannattaa tehdä säännöllisesti, vähintään muutaman vuoden välein. Tällöin puhdistaminen on helpompi tehdä, koska sammaleen määrä kivessä on vähäisempi.

Puhdistamme ja kunnostamme satoja hautakiviä vuosittain pääkaupunkiseudulla

Kysy maksuton arviointi hautakiven kunnostamisesta ja puhdistamisesta. Maksuton arviointi sisältää käynnin haudalla. Käynnin jälkeen saat tarjouksen, joka ei sido tilaamaan.